Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ulubione danie mojej rodziny. Przepis na delikatne klopsiki z ziemniakami i czosnkiem.

Klopsiki to danie popularne na całym świecie danie. Jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki nie są wyszukane, a w smaku są pyszne. Jednak każde danie można urozmaicić i w ten sposób uzyskać jeszcze lepszy smak.

Dzisiaj pokaże Ci jak przygotować ulubione danie miliona ludzi za pomocą ziemniaków i czosnku. Dużej ilości czosnku, który jest dobrze działa na odporność organizmu. Jest to idealne danie na jesień i zimę, kiedy wzmacnianie odporności jest wskazane.

Do klopsików będziesz potrzebować:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • jedną nie za dużą cebulę
  • cztery łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Żeby przyrządzić kulki ziemniaczane, będziesz potrzebować:

  • 400 do 500 g gorącego pure z ziemniaków
  • jedna łyżka masła
  • jedno jajko
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 8-10 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • odrobina oleju roślinnego

Przygotowanie:

Do miski przełóż całe mięso mielone. Cebule posiekaj na drobną kosteczkę, a później przełóż ją do miski z mięsem. Dodaj bułkę tartą oraz jajko. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy, która powstała ukształtuj kulki. Powinny one być trochę większe niż orzech włoski.

Do drugiej miski przełóż pure ziemniaczane, dodaj masło oraz jajko. Analogicznie wszystko dopraw solą oraz pieprzem, a później dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ser pokrój w drobną kosteczkę. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, takiej samej wielkości jak te z mięsa, ale tym razem w trakcie formowania, włóż do każdej kulki odrobinę sera.

Duże żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 200 stopni.Kulki ułóż naprzemiennie w naczyniu i nasmaruj je olejem roślinnym.

Na samej górze rozmieść ząbki czosnku, im więcej, tym lepiej. Wszystko to dopraw tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami i piecz w piekarniku około 40 minut.

Kiedy kulki pięknie się zarumienią, możesz je wyjąć z piekarnika i podać z sałatką ze świeżych warzyw lub kapustą kiszoną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!