Jeśli masz dość zwykłych potraw to ugotuj te ziemniaczki. Ważna jest marynata, która nada ziemniakom chrupiącą skórkę.

Ziemniaki są częstym gościem na naszych stołach. I zasłużenie, ponieważ potrawy z tego warzywa doskonale komponują się z dowolnymi sałatkami, mięsem, drobiem, rybami …

Chce podzielić się z Wami nowym i niezwykłym przepisem na pieczone ziemniaki. Najważniejszym składnikiem tego dania jest pikantna marynata z czosnkiem, sosem sojowym i miodem, która nadaje ziemniakom złotą i chrupiącą skórkę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki łagodnej musztardy (może być w ziarnista)
  • 1 łyżka miodu
  • 4–5 ząbków czosnku
  • suszone zioła do smaku (oregano, bazylia, majeranek)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż je do rondla, dodaj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko posól i gotuj na średnim ogniu na pół twardo.

2. Odcedź wodę, niech ziemniaki ostygną.

3. Przygotuj marynatę : wymieszaj w misce sos sojowy, miód, musztardę, suszone zioła, czosnek i olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie musisz dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest już słony i ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.

4. Bez obierania pokrój ziemniaki w plastry i włóż do miski z marynatą, możesz odstawić je na chwilę.

6. Delikatnie nasmaruj formę masłem i połóż na niej ziemniaki. Piecz w 200 stopniach aż będą miały piękny, złoty kolor.

Pieczone ziemniaki mogą pełnić rolę samodzielnego dania, którego smak możesz doskonale uzupełnić serem lub ulubionym sosem. Przy minimalnych kosztach otrzymasz obfity posiłek o wyśmienitym smaku!

Powiedz znajomym o nowym sposobie przygotowania ulubionych ziemniaków!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!