Do obiadu idealny. Unikalny smak. Pieczony burak – Od wielu lat robię buraka w takiej postaci.

Pełen zdrowia, witamin, ale też unikalnego smaku. To właśnie burak. Przyrządzony według poniższego przepisu smakuje wyśmienicie i stanowi świetny dodatek do obiadu. Idealna potrawa dla osób na diecie czy wegetarian.

Składniki:

  • Pół kilograma buraków
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • majeranek

Przygotowanie:

Buraki dokładnie wyczyść, obmyj i pokrój w półksiężyce. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią.

Do warzywa dodaj pokrojone w kawałki ząbki czosnku, całość posyp przyprawami i majerankiem. Majeranek możesz uprzednio rozetrzeć w rękach, dzięki czemu nada bardziej aromatyczny smak i zapach potrawie. Całość polej oliwą z oliwek i 3 łyżkami octu balsamicznego.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez godzinę do półtorej. Danie powinno być zakryte folią, ale pod koniec pieczenia można ją zdjąć – całość się bardziej zarumieni. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!