Pyszne i puszyste placuszki z jabłkami bez mąki. Zrobisz je w kilka minut. Niebo w gębie.

Myślę, że nie ma człowieka, który nie uwielbiałby słodkich, pysznych placuszków. Aby smak stał się bardziej interesujący, wiele osób dodaje do ciasta trochę startych jabłek.

A co powiesz na przepyszne placuszki z jabłkami lecz bez mąki? Takiego połączenia jeszcze nie było,
a naprawdę warto go spróbować! Najmłodsi domownicy będą objadać się nimi bez opamiętania!

Ten przepyszny deser świetnie spełni też rolę sycącego śniadania.

Nie musisz znać żadnym trików czy tajemnic by przygotować placki z jabłkami.
Ich przygotowanie jest dużo prostsze niż zwykłe. Możesz dobrać dowolną odmianę jabłka.

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • pół szklanki kaszy manny
  • pół łyżki cukru
  • 4-5 jabłek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Przygotowanie:

Dokładnie umyj i obierz jabłka, a potem zetrzyj na oczkach tarki. Do jabłek dodaj jajka i wymieszaj. Do całości dodaj sól. Następnie dosyp sodę.

Dodaj cukier. Teraz dodaj kaszę mannę. Bardzo dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na około pół godziny tak, aby kasza spęczniała. Smaż placuszki na patelni na małym ogniu z obu stron.

Żeby mieć pewność, że placki w środku na pewno są gotowe, po usmażeniu jednej strony możesz obrócić na drugą o przykryć na kilka minut pokrywką. Wtedy środek na pewno się upiecze a placki będą chrupiące i złote.

Placuszki możesz podawać np. z cukrem pudrem, ulubionym dżemem, śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!