Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Domowa zdrowa Nutella – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Smak lepszy od tej sklepowej.

Nutella, pyszny, słodki krem, którego smak uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można go jeść na tostach, dodawać do wypieków, lub po prostu, wyjadać łyżką prosto ze słoika.

Niestety Nutella nie należy do zdrowych produktów, ponad połowa jej składu to biały cukier i olej palmowy, kakao i orzechy laskowe to zaledwie niewielki procent. Szkodliwości oleju palmowego oraz białego cukru nie trzeba udowadniać, ich nadmierne spożycie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca, nadwagę, nadciśnienie czy cukrzycę.

Są to jak dla mnie wystarczające argumenty, aby zrezygnować z jedzenia oryginalnej Nutelli, w zamian za to mam wspaniałą propozycję na domowy krem czekoladowy à la Nutella.

Domowy krem czekoladowy à la Nutella, wcale nie ustępuje w smaku temu oryginalnemu, a nawet śmiem zaryzykować stwierdzeniem, że jest lepszy i oczywiście w jego składnie nie znajdą się groźne dla naszego zdrowia składniki, a przynajmniej nie w takiej ilości- mowa tu o cukrze.

Pyszny, odpowiednio słodki, rozpływający się w ustach z dobrze wyczuwalnym orzechowym smakiem, sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu. To do dzieła!

Składniki potrzebne do przygotowania kremu:

  • 250 ml mleka krowiego o dużej zwartości tłuszczu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Suche składniki (cukier puder, kakao, mąkę) należy dokładnie ze sobą połączyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić, aby nieco wystygła ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia.

Do suchych składników powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Tą gotową mieszankę umieść w garnku i doprowadź do zagotowania, podczas gotowania dodaj 1 łyżkę masła, zmniejsz moc gotowania na najmniejszą.

Orzechy obierz ze skórki i podpraż w piekarniku w 180 stopniach lub na suchej patelni ok 5 minut, następnie zmiel je tak aby powstała pasta (najlepiej nadają się do tego blendera kielichowego).

Pastę orzechową dodaj do reszty składników w garnku, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wystudź i przechowuj w zamkniętym pojemniku najlepiej w słoiku w lodówce.

Smaczne, proste, z pewnością kaloryczne, ale mimo to z o niebo lepszym składem. Smacznego!!

You might also like

Comments are closed.