Placuszki z jagodami z przepisu mojej sąsiadki. Zakochałam się w ich smaku

Placki to jedno z prostych dań, które uwielbiają wszyscy. Można je przygotowywać z różnych składników.

Do najbardziej popularnych należą placki ziemniaczane oraz drożdżowe racuchy. Istnieje jednak wiele innych przepisów na te pyszne przekąski. Jednym z nich jest pomysł na placki z jagodami na kefirze.

Receptura nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a smak i puszystość zachwycą każdego smakosza.

Placki z jagodami na kefirze

Składniki:

  • kefir – 400 ml
  • cukier – 1,5 – 2 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 250-400 g
  • jagody lub inne owoce – 400 g

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem owoców i bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę. Należy jednak pamiętać o tym, by nie była ona na tyle gęsta, żeby dało się ją ugniatać.

Placuszki możemy podawać ze śmietaną, posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem. Na patelni rozgrzewamy olej i zabieramy się do formowania placuszków.

Jedną dłoń posypujemy mąką i wykładamy na nią porcję przygotowanego ciasta. Na środku układamy kilka owoców. Następnie przy użyciu drugiej ręki łączymy rogi placka.

Uformowane placuszki układamy na patelni i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty na każdej ze stron, do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!