Nigdy nie wkładaj do lodówki tych 5 produktów, zwłaszcza nr 3

1. Pomidory

tomatoes

Zimne powietrze w lodówce sprawia, że przerwany zostaje proces dojrzewania pomidorów, co z kolei może doprowadzić do zniszczenia prawidłowej konsystencji miąższu oraz utraty smaku i aromatu, a z pewnością tego nie chcesz prawda? Najlepiej więc trzymać pomidory poza lodówką.

Dłużej zachowają świeżość, jeśli będziesz je przechowywać na przykład w misce na owoce. Dzięki temu zachowasz ich smak, a poza tym ubarwisz i wypełnisz swoją miskę na owoce!

2. Bazylia

basil

Pewnie zastanawiasz się, dlaczego na tej liście znalazła się bazylia. Przecież świeżą bazylię można znaleźć właśnie w chłodzonych strefach w supermarkecie, prawda? W rzeczywistości bazylia nie jest odporna na niską temperaturę, więc zwiędnie w lodówce, zanim się obejrzysz.

Poza tym roślina ta wchłonie zapachy innych produktów spożywczych, które są przechowywanych w lodówce. Aby bazylia pozostała świeża przez dłuższy czas, najlepiej będzie, jak traktować ją jak zwykłą roślinę czy kwiat i włożysz jej gałązki do szklanki wody.

Jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie ci kilka listków, możesz je zblanszować i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu możesz o wiele dłużej cieszyć się listkami bazylii!

3. Cebula

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!