Kiedy zrobisz te ptysie Twoja rodzina oszaleje. Moja już oszalała z zachwytu

Klasyczne ptysiowe ciasto przygotowywane jest na bazie masła. Ale dziś przedstawiam Ci przepis bez wykorzystania tego właśnie składnika.

Słodkości przygotowane na bazie tej receptury są równie puszyste i delikatne, jak te zrobione według klasycznego przepisu. Możesz wykorzystać te ciasto do różnego rodzaju wypieków, ja używam je zawsze gdy przygotowuje dla mojej rodziny nasze ukochane eklerki.

Składniki

  • Woda 0,5 szklanki
  • Olej słonecznikowy 0,5 szklanki
  • Sól szczypta
  • Mąka pszenna 150 g
  • Jajko 3 sztuki

Przygotowanie

1. W rondlu o grubym dnie wymieszaj olej z wodą. Dodaj sól i zacznij podgrzewać mieszankę. Gdy woda się zagotuje, dodaj mąkę. Intensywnie mieszaj.

2. Kontynuując mieszanie ciasta, zdejmij garnek z ognia. Wbij jajka. Dobrze wymieszaj.

3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżeczki układaj na blaszce małe porcje ciasta. Piecz w 200 stopniach przez 25-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! Przetnij ciastka na pół i uzupełnij wybranym nadzieniem – kremem, bitą śmietaną, dżemem itd.

Podziel się tym szybkim przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!