Najsmaczniejsza sałatka jaką jadłam: Zasmakuje każdemu i ozdobi każdy stół
Sałatka idealna na świąteczne przyjęcia i rodzinne uroczystości! Smakuje nieziemsko i wybornie!
Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ani nie wymaga specjalnych składników. Całość składa się z kilku prostych produktów: pieczarek, szynki, warzyw i serka śmietankowego.
Połączenie jest naprawdę ciekawe i z pewnością znajdzie uznanie pośród wszystkich gości.
Dodatkowo prezentuje się pięknie, dlatego idealnie udekoruje każdy stół. Naprawdę warto ją wykonać, bo całe przygotowanie jest banalnie proste!
Składniki:
- 150 g szynki
- 200 g marynowanych pieczarek
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- pół pęczka szczypiorku
- 3 jajka
- 200 g serka śmietankowego w bloku
- majonez
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa: marchewki i ziemniaki umyć, i ugotować, aż staną się miękkie. Marchewkę obrać ze skórki (najlepiej przed włożeniem do wody), a ziemniaki obrać po ugotowaniu.
Wodę posolić, aby nadać warzywom wyraźniejszego smaku. Jajka ugotować na twardo, najlepiej nie dłużej niż przez 8 minut. Wystudzone jajka obrać, i zetrzeć na grubej tarce. To samo zrobić z ostygniętymi ziemniakami i marchewkami.
Następnie serek w bloku włożyć do zamrażalnika na 10 – 15 minut. Szczypiorek drobno posiekać, a szynkę pokroić w kosteczkę. Zmrożony serek pokroić na grubej tarce. Następnie należy przejść do układania sałatki.
Składa się ona z kilku warstw, każdą trzeba posmarować dowolną ilością majonezu.
Dno sałatki stanowią ziemniaki, które należy równomiernie wyłożyć na spodzie naczynia i posmarować majonezem, według własnego smaku. Następnie całość posypać szczypiorkiem. Kolejną warstwę stanowią potarte jajka. Należy wysypać je na majonez i wyrównać za pomocą łyżki.
Następnie trzeba odcedzić wodę z marynowanych pieczarek i położyć je na warstwie składającej się z jajek. Na grzyby wysypać równomiernie pokrojoną szynkę.
Ostatnią warstwę stanowią marchewki posmarowane majonezem, które należy posypać serkiem. Marchewkę i ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, dzięki temu warzywa będzie łatwiej zetrzeć i układać.
Comments are closed.