Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Domowe ciasteczka w 15 minut – mam aż 6 przepisów. Każda gospodyni musi je poznać

Każdy z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Uwielbiamy ciasteczka, batoniki, ciasta i inne słodkie przekąski. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku dzieci. Ciężko jest wyeliminować słodkości z ich diety.

Dlatego też, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, postawcie na domowe łakocie, które z całą pewnością są zdrowsze niż dostępne w sklepach gotowe produkty.

Dziś pokażemy CI 5 przepisów na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, które będą wspaniałą i ciekawą przekąską. Ich smakiem zachwycisz zarówno rodzinę, jak i przyjaciół.

Wybierz swój ulubiony przepis! Zaczynamy

„Kokosanki” 

Składniki:

  • 100 gramów mąki,
  • 100 gramów cukru,
  • 200 gramów wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i łączymy w całość. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie powtórnie mieszamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Zwilżamy ręce i formując małe kulki, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180’C.

Ciasteczka jabłkowe 

Składniki:

  • 3 średnie jabłka,
  • 500 gramów mąki,
  • 120 gramów cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 gramy laski wanilii,
  • 200 gramów masła extra,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i rozdrobnioną wanilią. Dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy do ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciasteczka łyżką i układamy na formie. Pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 200’C.

Mleczne ciasteczka 

Składniki:

  • 400 gramów mąki,
  • 200 gramów cukru,
  • 80 ml mleka,
  • 100 gramów masła,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia i jajko. Łączymy z mąką i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na warstwę o grubości ok. 1 cm.

Wycinamy z ciasta wybrane kształty za pomocą różnorodnych foremek. Układamy na formie wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.

Ciasteczka bananowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Rozgniatamy banany widelcem i mieszamy z płatkami owsianymi. Dodajemy posiekane orzechy oraz namoczone wcześniej rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 10mm i wycinamy małe kwadraty. Układamy na formie i pieczemy przez 15 minut w 180’C.

Ciasteczka „Madeleine”

Składniki:

  • 120 gramów mąki,
  • 2 kurze jajka,
  • 80 gramów cukru,
  • 90 gramów masła extra,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier i jaja. Mieszamy dokładnie w mikserze. Łączymy z mąką, sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy foremki  „Madeleine” i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190’C.

Jesteśmy pewni, że wykorzystasz wszystkie przepisy na nasze pyszne, domowe ciasteczka! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.