„Łzy Anioła” – Pyszny sernik – gdy tylko ostygnie, zacznie się magia …

Sernik „Łzy Anioła” to magiczny deser na co dzień i od święta. Pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje.

Jeśli nie chcesz tracić czasu na przygotowanie skomplikowanych deserów, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Znajomi i rodzina będą zachwyceni smakiem i oryginalnym wzorem na wierzchu ciasta, nie wiedząc, że magiczna rosa stworzyła się sama.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko klasy M
  • 80 g masła

Składniki na serową masę:

  • 1/2 kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • 3 żółtka średnich jaj
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • nasionka z laski wanilii, lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji ciasta bezą:

  • 3 białka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem pracy masło włóż do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie zetrzyj je na tarce, dodaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Zagniataj palcami do uzyskania konsystencji  kruszonki.

Jajko roztrzep widelcem wraz z cukrem, dodaj do ciasta i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię lub umieść w foliowym woreczku i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Zmiksuj na niskich obrotach z kaszą manna, cukrem, żółtkami, wanilią i śmietaną. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier puder i szczyptę soli.

Ciasto wyjmij z lodówki. Wyłóż na oprószoną mąką stolnice i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Włóż do wysmarowanej masłem formy do pieczenia (średnica około 28 cm) i palcami wyklej boki.

Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij, na wierzch wyłóż masę serową, a na nią ubite białka. Wyrównaj łyżką.

Wszystko wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, aż wierzchnia beza zacznie się rumienić. Po tym czasie otwórz drzwiczki kuchenki i pozostaw tak swój sernik na kolejne pół godziny. Białko  może w tym czasie troszkę opaść, to normalne.

Wystudź ciasto w temperaturze pokojowej. Po półtorej godziny zauważysz, że na wierzchu ciasta pojawia się rosa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!