Jedna blacha to za mało. Ciasto „pijana zakonnica” – to pyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej.

To ciasto o dość intrygującej nazwie doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje. Z pewnością posmakuje wszystkim gościom i domownikom.

Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę octu winnego
  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru

Białka dokładnie ubijamy. Stopniowo dodajemy do nich mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet i wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby połączyły się w jednolitą masę. Umieszczamy ją w tortownicy o wymiarach 26/28 cm.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( lub do 160 przy termoobiegu) i wkładamy ciasto. Pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt i czekamy aż ostygnie. Drewnianą łyżką robimy w nim otwory na około połowę wysokości.

Do przygotowania kremu potrzebne są:

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!