Jedna blacha to za mało. Ciasto „pijana zakonnica” – to pyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej.

  • 1/2 kostki margaryny albo masła
  • szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • wódka około 100/200 ml

Do garnka wlewamy około 1/2 szklanki mąki i gotujemy ją na wolnym ogniu. W metalowej misce przygotowujemy margarynę, kakao, wodę i cukier. Wkładamy ją do garnka z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.

Dodajemy wódkę i odstawimy do całkowitego ostygnięcia. Wylewamy masę na biszkopt w taki sposób, aby pokrył wszystkie przygotowane dziurki.

Na wierzch ciasta przygotowujemy:

  • 1 fix
  • 2 batoniki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,75 ml śmietany kremówki

Śmietaną ubijamy z fixem i stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Gdy całość będzie sztywna i dobrze ubita przekładamy ją na wierzch ciasta.

Batoniki ścieramy lub kruszymy i rozsypujemy na masie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!