Najlepsze przepisy na domowe racuchy z przepisu mojej babci. Od dziś tylko tak będziesz je smażyła.

Jedna z najstarszych potraw kuchni słowiańskiej, której trzeba się nauczyć gotować i to na różne sposoby sa racuchy!

Przypominają trochę popularne amerykańskie pancakes, ale racuchy są niewątpliwie bardziej sycące i rumiane.Podzielimy się dziś z Wami  najsmaczniejszymi przepisami na te wspaniałe danie idealne na kolacje czy śniadanie!

Proste przepisy na racuchy

jak gotować naleśniki

Racuchy na kefirze

Kefir sprawi, że ciasto będzie puszyste i sprężyste. Ten przepis jest uważany za tradycyjny i najbardziej popularny, więc po prostu nie mogliśmy go zignorować.

przepis na ciasto naleśnikowe

Będziesz potrzebowała:

  • 500 ml kefiru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 0,25 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy do smaku

Jajka ubij ze zwykłym i waniliowym cukrem, solą i wodą. Kefir podgrzej na kuchence ciągle mieszając, aż zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż ostygnie.

Następnie dodaj do niego mieszaninę jajek i wymieszaj. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do płynnej bazy, aby uzyskać ciasto gęste jak śmietana .

Poczekaj, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, to oznacza, że ​​możesz zacząć smażyć.

przepis na naleśniki

Racuchy z jogurtem

Początkowo racuchy przygotowywano wyłącznie na jogurcie, na nim są najbardziej delikatne.

Będziesz potrzebowała:

  • 500 ml jogurtu
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody

naleśniki bez drożdży

Jajka ubij z cukrem, najlepiej mikserem. Dodaj jogurt, sodę i mieszaj, aż pojawią się bąbelki. Dodaj przesianą mąkę, sól i gotowe! Pozostaje tylko smażyć.

Racuchy z jabłkami

Do tego przepisu możesz użyć kefiru lub jogurtu. Ciekawy pomysł na deser lub po prostu obfite śniadanie z dużą ilością miejsca na wyobraźnię, ponieważ do ciasta możesz również dodać np. startą cukinię.

przepis na ciasto kefirowe

Będziesz potrzebowała:

  • 180 ml kefiru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki soli
  • olej roślinny i cukier puder do smaku

Jajka ubij z kefirem, dodaj sól i cukier, przesianą mąkę. Do gotowego ciasta dodaj jabłko starte na grubej tarce i wymieszaj – konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Kładź ciasto łyżką na patelni z rozgrzanym olejem i smaż po obu stronach, a po chwili przykryj pokrywką na minutę lub dwie, aby dobrze upiec środek z jabłkiem.

przepis na placki z jabłkami

Gotowanie racuchów jest łatwe i przyjemne. Możesz je podać na gorąco ze śmietaną, dżemem czy owocami. Jak widać, nie trzeba dodawać drożdży, aby były puszyste.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!