Koleżanka wczoraj poczęstowała mnie tymi roladkami. Ukradłam jej przepis. Raz dwa i gotowe.

W moim domu już przyjęła się tradycja, że każdego dnia musi być coś słodkiego do kawki 😉 A co jest lepsze, niż domowe ciastka, które w dodatku można przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek 🙂

Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka 🙂

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • dżem truskawkowy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż dżem na około 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta.

Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180’C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem.

Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!