Jeszcze czegoś tak dobrego nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis. Roladka cukiniowa z kurczakiem.

Rolada cukiniowa z kurczakiem. Najlepsze danie pod słońcem.

Warzywa są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także kolorowe i można serwować je w przeróżnych odsłonach, dlatego dziś przedstawiamy kolejne danie, nie tylko proste w wykonaniu, ale również wspaniałe w smaku.

Zaczynamy nasz cukiniowy sezon – dla wszystkich tych, którzy nie mogli się już doczekać dań z tym wspaniałym warzywem. Rolada z cukinii nadziewana mięsem z kurczaka jest zdecydowanie łatwa w wykonaniu i przepyszna, placki są przy niej daleko w tyle.

Rolada cukiniowa z mielonym mięsem z kurczaka znakomicie sprawdza się także jako elegancka przystawka na imprezie, rodzinnych uroczystościach, a także na świątecznym stole.

To przepis, po który z warto sięgnąć – jest prosty, ale efekt końcowy wyśmienity!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja M
  • 300g mielonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 100g twardego sera
  • olej słonecznikowy

przyprawy do smaku:

  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ulubione zioła (najlepiej świeże)

Przygotowanie:

Cukinię umyj, jeśli jest młoda o delikatnej skórce – nie obieraj, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Mocno wyciśnij z niej sok. Do głębokiego naczynia wbij jaja, dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita – dodaj cukinię oraz posiekane uprzednio zioła. Całość dokładnie wymieszaj.

Do masy dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Następnie wyłóż pergaminem blachę do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej gotowe już ciasto z cukinii. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

Gdy ciasto jest już w piekarniku zacznij przygotowanie farszu. Cebulę obierz i posiekaj w drobne kawałeczki,  podsmaż w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.

Do gotowej cebulki dodaj mielonego kurczaka. Podczas smażenia mięsa pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przełóż do głębokiej miski, a następnie posyp startym żółtym serem i dobrze wymieszaj.

Upieczone ciasto przełóż razem z pergaminem na ręcznik, a następnie rozprowadź po nim farsz z kurczaka w taki sposób, by zostawić wolne krawędzie. Całość zwiń w rolkę. Roladę owiń pergaminem i  piecz jeszcze przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku, by ser żółty całkowicie się rozpuścił.

Gotową roladę z cukinii serwuj najlepiej pokrojoną w grube plastry. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!