Robię prawie co każdy weekend. Smak mile zaskoczył mnie i gości. Pieczone grzyby z warzywami.

Dziś przygotujemy pieczone w piekarniku pyszne i zdrowe warzywa z pieczarkami. Ze względu na to, że są pieczone – są dużo zdrowsze i mają o wiele mniej kalorii.

Świetnie smakują też prosto z grilla! Przyrządź je razem z nami!

Składniki

  • 300g pieczarek
  • 3 sztuki czerwonej papryki
  • 3 sztuki młodych bakłażanów
  • jedna cukinia
  • 2 pomidory
  • 60 ml sosu sojowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 90 ml rafinowanego oleju roślinnego

Przygotowanie

Na początku przygotujemy marynatę sojową: połącz przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem i sosem sojowym. Przygotowane wcześniej warzywa umyj i osusz. Pokrój nieobieraną cukinię na duże kawałki, a paprykę w duże, podłużne paski.

Podziel pieczarki na pół, jeśli są drobne – pozostaw w całości. Pokrój bakłażany na grubo razem ze skórką, a pomidory na duże plastry. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w podobnym rozmiarze.

Weź dwa woreczki foliowe średniej wielkości i włóż jeden do drugiego. W ten sposób utworzysz podwójne opakowanie. Do środka włóż warzywa z grzybami.

Do warzyw dolej marynatę sojową, ciasno zawiąż woreczek i porządnie wymieszaj zawartość. Całość pozostaw do zamarynowania na około pół godziny obracając co jakiś czas w celu równomiernego rozprowadzenia marynaty.

Przygotuj dużą blachę do pieczenie i rozłóż w niej pergamin. Dzięki temu warzywa nie będą przywierały do dna. Przelej do środka marynowane warzywa z grzybami i rozprowadź je równomiernie.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez pół godziny do 35 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie przemieszaj warzywa.

Gdy już każdy kawałek warzywny jest apetycznie zarumieniony i soczysty, możesz podać danie do stołu na ciepło lub zimno. Prosto, zdrowo i mega pysznie! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!