Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Wskazówki które stosuje nie od dziś. Jak piec duże kawałki mięsa aby były soczyste, miękkie i rumianą skórkę.

Chcesz poznać sposób na pieczenie pysznego i soczystego mięsa? Dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie zestaw porad, dzięki któremu stworzyć przepyszne mięsne kreacje – szybko zapomnisz o suchym czy przypalonym wyrobie.

Podpowiedzi te wykorzystasz między innymi do pieczenia łopatki, szynki wieprzowej czy jagnięciny. Zapraszamy do lektury artykułu, który pozwoli Ci przygotować smaczne, ale przede wszystkim równomiernie upieczone mięso!

Od czego zacząć? Przygotowania rozpoczynają się jeszcze przed samym procesem pieczenia, gdyż musisz najpierw wybrać idealny kawałek mięsa. Najlepiej, aby jego waga nie przekraczała 2-2,5 kg. To niezwykle istotne, bo tylko zachowanie tego parametru pozwoli Ci uzyskać doskonale upieczone mięso.

Jeśli kawałek będzie zbyt duży, po wyjęciu go z piekarnika może czekać Cię przykre rozczarowanie. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że będzie on zbyt przypieczony na brzegach, a surowy w środku. Aby tego uniknąć, zawsze dbaj o odpowiednią wagę mięsa.

Jak dodatkowo wzmocnić smak mięsa? Aromatu doda mu smalec lub czosnek, którym wystarczy je nadziać – w przypadku chudego mięsa marynata będzie niezwykle soczysta. Jeśli pieczesz wołowinę, doskonale będzie się z nią komponować musztarda oraz miód. Z kolei wieprzowina lubi towarzystwo ziół prowansalskich i słodko-kwaśnych sosów.

Na co jeszcze musisz zwrócić uwagę? Sprawdź nasze wskazówki:

1. Marynata ma znaczenie

Proces pieczenia należy odpowiednio zaplanować. Dzień wcześniej natrzyj mięso wybranymi ziołami i przyprawami. W ten sposób uzyskasz bardziej intensywny smak i aromat. Pamiętaj, aby tak przygotowane mięsno zostawić na noc w lodówce.

2. Zadbaj o temperaturę pokojową

Po wyjęciu mięsa z lodówki pozwól mu wrócić do temperatury pokojowej. To niezwykle ważne, ponieważ właśnie to sprawi, że mięso równomiernie się upiecze. Zapomnij o pieczeniu tuszy wyjętej prosto w lodówki.

3. Niech się zarumieni

Do pieczenia kawałka mięsa potrzebna jest też odpowiednia technika. Nie wystarczy włożyć go do piekarnika i czekać na efekt. Mamy dla Ciebie kilka trików. Możesz przez chwilę podsmażyć mięso na patelni, tak aby uzyskało lekko złoty kolor.

Jeśli jednak jego rozmiary na to nie pozwalają, przystąp od razu do pieczenia. Zacznij 200-250 stopni Celsjusza (piecz, aż mięso uzyska złotą skórkę), a następnie zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni.

4. Soczyste smaki

Po wyjęciu mięsa z piekarnika pora na ćwiczenie cierpliwości, ponieważ nie należy go od razu kroić. Poczekaj 15-30 minut, a przez ten czas przykryj mięso ręcznikiem lub folią. Pozwoli to na równomierne rozłożenie soków w całym kawałku.

5. Krojenie ma znaczenie

Aby mięso zachowało stuprocentową soczystość i wyraźną miękkość, powinieneś kroić je według włókien. Przyjrzyj się kawałkowi, z pewnością zauważysz przebiegające po nim linie. To właśnie włókna.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!