Filet z kurczaka w aromatycznym sosie miodowym. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół

 

Dziś przygotujemy pyszny filet z kurczaka w aromatycznym sosie miodowym. Jest to danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 200 ml wody
  • Sól
  • 2 piersi z kurczaka
  • Olej roślinny
  • Pieprz
  • Mąka
  • 60 g masła (podzielone na dwie części)
  • 5 ząbków czosnku
  • Papryka
  • 60 g miodu
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 30 ml wody
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Smaż 100 g umytego ryżu przez 1 minutę w oleju roślinnym. Dodaj 200 ml wody, sól i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pokrój 2 piersi z kurczaka wzdłuż. Posmaruj olejem z obu stron, dopraw solą i pieprzem. Obtocz kurczaka w mące z obu stron. Rozpuść 30 g masła na patelni. Smaż filet z kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty, aż będzie złocisty. Zmiel 5 ząbków czosnku. Na patelni rozpuść pozostałe 30 g masła. Dodaj czosnek i paprykę, smaż przez 1 minutę. Dodaj 60 g miodu, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu i 30 ml wody. Wymieszaj wszystko razem. Umieść smażony filet z kurczaka na patelni z sosem. Smaż przez 1-2 minuty, polewając kurczaka sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Podawaj filet z kurczaka polany sosem z patelni wraz z ugotowanym ryżem. To danie jest nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie do przygotowania. Mmm, pyszne! Dzięki za polubienie! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!