Okrągłe serniki jak pączki. Dzięki jednemu trikowi serniczki będą delikatne, pulchne i puszyste.

Prawie wszyscy wiedzą, jak smażyć serniczki. Ale nie każda gospodyni zna akurat ten przepis, a naprawdę warto spróbować przygotować to pyszne i zdrowe danie!

Puszyste serniki przypadną do gustu nawet tym, którzy nie kochają smaku twarogu! Nie mają one kwaśnego smaku charakterystycznej dla klasycznych placków serowych, bardziej przypominają stare, dobre pączki twarogowe .

W tradycyjnych przepisach nie stosuje się sody ani proszku do pieczenia, ale tutaj proszek do pieczenia odgrywa jedną z głównych ról, ponieważ dzięki temu danie jest bardziej puszyste.

Puszyste twarogowe placuszki – serniczki z patelni

Powiem Ci, jak zrobić oryginalne, pyszne serniki przypominające pączki. Cały sekret tkwi w proszku do pieczenia i tym, że twarogu nie miesza się trzepaczką, a rękami. Danie jest smażone w dwóch rodzajach oleju. Dzięki temu serniki będą delikatne, pulchne i puszyste!

pyszne serniki

SKŁADNIKI

  • 700 g twarogu (zawartość tłuszczu od 5 do 9%)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 30 g masła
  • sól do smaku

składniki do serników© 

PRZYGOTOWANIE

W głębokiej misce połącz twarożek z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj dłońmi. Należy pamiętać, żeby przedtem dokładnie umyć ręce!Następnie dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie gładka.

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj, aby w sernikach nie było grudek.

Wlej suchą mieszankę do reszty składników, dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i lepka.

koncepcja bujnych serników

Przenieś masę twarogową na stół posypany mąką. Uformuj mokrymi rękami kulki wielkości piłki do tenisa stołowego. Obtocz je w mące i trochę zmiażdż, tworząc placuszki.

jak gotować bujne serniki

Rozgrzej patelnię, dodaj do niej odrobinę oleju roślinnego i trochę masła. Smaż serniki na małym ogniu na złoty kolor.

delikatne serniki

To wszystko, serniczki są gotowe. Smacznego!

Polecam podawać serniki z kwaśną śmietaną, dżemem lub owocami.

Czy podoba ci się przepis? Udostępnij go znajomym w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!