Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek! Będziesz zachwycona, gdy dowiesz się, dlaczego.

Asystenci laboratoryjni na Wydziale Nauk Medycznych Uniwersytetu w Birmingham dokładnie przestudiowali reakcje chemiczne zachodzące podczas przygotowywania jaj.

Eksperci doszli do wniosku: po ugotowaniu jajek nie można wylewać wody, trzeba ją koniecznie wykorzystać !

Właściwości wody po ugotowaniu jajek

Skorupki jaja zawierają 90% węglanu wapnia. Zawierają także 27 innych pierwiastków, w tym fosfor, fluor, miedź, krzem, cynk. Podczas gotowania jajek woda jest nasycana jonami wapnia i innymi pierwiastkami.

skorupka jajka

Ta właściwość wody po ugotowaniu jajek jest szczególnie cenna dla ogrodników. W trakcie obserwacji chemicy odkryli, że taka woda 10-krotnie zwiększa tempo wzrostu roślin!

Nasączone nasiona dają jej silne pędy. Sadzonki są również bardziej odporne na szkodniki i choroby.

kwiaty domowe

Oprócz bezpośredniego stymulowania wzrostu roślin, woda po ugotowaniu jajek pomaga utrzymać kwasowość gleby w zakresie pH 5,5–6,5.

Jest to ważne, ponieważ neutralne środowisko zapewnia roślinom optymalne warunki do wchłaniania składników odżywczych.

podlewanie roślin domowych

Jak korzystać z wody po ugotowaniu jajek

Po przygotowaniu jajek wlej bulion do osobnego pojemnika i natychmiast zalać jajka lodowatą wodą, aby ułatwić obranie skorupki. Schłodzić bulion jajeczny i używać go do podlewania i opryskiwania roślin domowych.

Możesz łatwo rozpoznać rośliny z niedoborem wapnia, posiadają liście z suchymi końcami i brązowymi plamami. Pędy rosną powoli z małymi liśćmi.

wiele roślin domowych

Będziemy wdzięczni, jeśli udostępnisz ten interesujący artykuł swoim znajomym w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!