Pyszne solone pomidory na zimę. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Dziś proponujemy przepis na pyszne solone pomidory. A co najważniejsze jest on bardzo prosty i bardzo szybki. Jesteśmy pewni, że ich smak Cie zaskoczy!

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • koperek, pietruszka, liście chrzanu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

Aby zrobić jak najsmaczniejsze pomidory, musisz przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze: wybierz małe i niedojrzałe pomidory, o średnicy 5-6 centymetrów.

Po drugie: na każdym pomidorze zrób w pobliżu ogonka kilka dziurek wykałaczką.

lekko solone pomidory© DepositPhotos

Umyj pomidory, przelej wrzątkiem, włóż do słoików. Następnie rozpuścić sól i cukier w zimnej wodzie. Zalej solanką warzywa ułożone w słoikach.

lekko solone pomidory

Obierz czosnek. Każdy ząbek przetnij na pół i włóż do słoików. Następnie rozdziel zioła. Połóż je też na pomidorach.

Następnie przykryj słoiki spodkami lub talerzami. Ale nie zamykaj pokrywką. Przykryte powinny stać co najmniej jeden dzień w temperaturze pokojowej.W ciągu dnia spróbuj ich smaku, jeśli jest satysfakcjonujący, podawaj do stołu lub zawekuj na zimę

Lekko solone pomidory z czosnkiem to doskonała przekąska. Zarówno w zimę, jak i w lato. Przygotowanie solonych pomidorów nie powinno trwać dłużej niż 20 minut! A więc nie masz co zwlekać, do dzieła!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!