Sos beszamelowy – przepis na wyjątkowy dodatek do dań

Sos beszamelowy to bardzo lubiany i uniwersalny dodatek do dań, który wywodzi się oryginalnie z kuchni francuskiej. Jego popularność sięga jednak dużo dalej i można go spotkać w wielu popularnych daniach.

Pomysł na szybki obiad 

Idealnie sprawdzi się, gdy potrzebne są pomysły na szybki i tani obiad. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem niebanalny. Pasuje do wielu produktów, dlatego z powodzeniem można go przygotować zarówno, gdy szykujemy wykwintne danie na przyjęcie, jak i szybki obiad. W każdym przypadku zachwyci smakiem i nada daniom szlachetności. Naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dodatku. Diametralnie odmieni dania, a do tego jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Większość z nas z pewnością ma we własnej kuchni produkty potrzebne do jego przygotowania.

 

 

 

Przepis na udany sos beszamelowy 

Jak w takim razie przygotować sos beszamelowy? To banalnie proste!

Składniki:

  • 600 ml mleka,
  • 50 g mąki (najlepiej pszennej),
  • 50 g masła,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • opcjonalnie 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego (również opcjonalnie),
  • sól i świeżo mielony biały pieprz do doprawienia.

Sposób przyrządzenia:

  1. W garnku podgrzewamy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę, aby połączyła się z masłem w gładką masę.
  2. Stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec oprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową wedle uznania. Gotowe!

Pomysły na dania z sosem beszamelowym 

Sos beszamelowy to bardzo prosta i szybka alternatywa na urozmaicenie posiłków. Jak widać, nie trzeba spędzać godzin w kuchni, aby przygotować pyszny, a zarazem szybki obiad lub przystawkę.

Pomysły na obiad, w których można wykorzystać sos beszamelowy to przede wszystkim znane i lubiane lasagne. To popularne danie, w którym beszamel połączony jest z mięsnym sosem pomidorowym i makaronem. Sos beszamelowy sprawdzi się też w greckiej mousace – daniu nieco podobnym do lasagne, w którym zamiast makaronu użyty jest bakłażan.

Inne pomysły na obiad, w których sprawdzi się sos beszamelowy to przede wszystkim dodanie go do różnego rodzaju makaronów. Tym sposobem bardzo szybki obiad gotowy.

Coś dla wegetarian i dla fanów mięsa 

Sos beszamelowy zaskakuje swoją uniwersalnością, dlatego pomysłów na obiad, gdzie doskonale się sprawdzi, jest naprawdę wiele. Można polać nim warzywa – gotowane lub z grilla. Marchew, brokuły kalafior, to tylko kilka propozycji. Jeśli szukamy pomysłów na obiad, który będzie efektowny, ale zarazem szybki, możemy przygotować szparagi, polane sosem beszamelowym. Palce lizać!

Co ciekawe, sos beszamelowy pasuje też do dań mięsnych. Szczególnie delikatne mięso, na przykład z kurczaka, indyka, królika oraz cielęcina bardzo się z nim polubią. Sos podkreśli ich lekkość, a zarazem nada charakteru. Dobrym pomysłem jest również polanie nim grillowanej, pieczonej lub gotowanej ryby. Z pewnością to połączenie zachwyci wielu.

Zwyczajny, a zarazem wykwintny posiłek 

Sos beszamelowy to także baza do bardzo wykwintnych dań, które z pewnością zadowolą gusta prawdziwych smakoszy. Stanowi on bazę do sosu mornay. Do beszamelu dodaje się szwajcarski ser Gruyere.

Na bazie sosu beszamelowego można przygotować też francuski suflet. Do przestudzonego beszamelu dodaje się starty ser żółty, ser pleśniowy, żółtka jaj, musztardę francuską i ubite białka. Tak powstałą masę zapiekać można w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Dane to z pewnością zachwyci wielu.

Jak widać, kuchnia może być prosta, szybka i zarazem bardzo wykwintna, a co najważniejsze – smaczna! Beszamel to dodatek, o którym często się zapomina, a szkoda. Jego uniwersalność sprawia, że dania z jego dodatkiem naprawdę są dla każdego.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!