Ta bezowa szarlotka jest przepyszna i lekka jak piórko. Znika ze stołu błyskawicznie

Nieśmiertelny smak szarlotki w zwiewnej, bezowej odsłonie

Klasyczna szarlotka z tartymi jabłkami z cynamonem na kruchym spodzie. Świeży i soczysty smak owoców połączony z delikatną lekkością i słodyczą bezy oraz smakiem kruszonki, zapamiętanym z dzieciństwa. Nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda, długo zachowując apetyczny smak i formę. Dobra na świąteczny stół i na lekki deser.

CIASTO KRUCHE:

  • 3 szklanki (450 g) przesianej mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek, najlepiej odmiany antonówka lub szara reneta
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,5 l
  • 1 łyżeczka cynamonu

BEZA:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

fot: Ewelina Dynowska Nowak – grupa Przy Garach

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Do miski lub na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Połącz ze startym na tarce (wcześnie schłodzonym) lub drobno posiekanym masło oraz posiekanym smalcem. Utrzyj palcami lub siekaj składniki na stolnicy aż do uformowania bardzo drobnej kruszonki.

2. Dodawaj kolejno żółtka i zagnieć ciasto, które połączy wszystkie składniki na gładką masę. Utocz kulę, rozpłaszcz i zawiń w folię, odstaw do lodówki i schłódź przez ok. 30 minut.

3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (grube oczka). Wlej sok z cytryny, wsyp zawartość torebki z budyniem oraz cynamon, wymieszaj, odstaw na kilka minut.

4. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.

5. Wyjmij ciasto z lodówki, oddziel 1/3 i schowaj z powrotem do lodówki. Z reszty utocz kulę i pokrój na cienkie plastry, po czym ułóż je na dnie blachy o wymiarach 25 x 35 cm (nie mniejszej!) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Ugnieć je na jedną równą warstwę i włóż do piekarnika na 10 minut.

BEZA:

  • Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawaj cukier, nie przestając ubijać. Po dodaniu cukru ubijaj jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
  • Na podpieczony spód wyłóż jabłka, na wierzch bezę i na końcu starte schłodzone ciasto z lodówki. Piecz przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!