Moi goście oszaleli z zachwytu, kiedy spróbowali tej szarlotki z kefirem. Babciny przepis zawsze najlepszy

Moja babcia ma już 87 lat, ale pomimo swojego wieku wciąż jest energiczna i aktywna. Uwielbia również gotować i piec, a przede wszystkim rozpieszczać swoje wnuki różnymi smakołykami.

Ja kocham smak jej pysznej szarlotki. Kiedyś zapytałam ją o sekret tego cudownego ciasta.

Moja babcia podzieliła się ze mną przepisem na tę pyszną szarlotkę, a ja dzielę się nim dziś z Tobą!

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka kefiru
  • 200 g kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g kakao
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE

W małej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: kasze mannę, cukier, kakao i sodę . Jajka ubij z kefirem oddzielnie. Wymieszaj mieszaninę jajek z suchymi składnikami.

otwarta szarlotka

Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 20 minut.

szarlotka w piekarniku

W międzyczasie przygotuj jabłka: obierz je i pokrój na plasterki. Roztop masło w rondlu i włóż jabłka. Podgrzewaj przez około 10 minut, ciągle mieszając

szarlotka

Naczynie do pieczenia przykryj papierem do pieczenia, posmaruj masłem, a następnie ułóż na nim jabłka. Na wierzch wlej ciasto. Piecz ciasto przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj do stołu! Smacznego!

szybka szarlotka

Jeśli masz również przepisy, które przypominają Ci dzieciństwo, podziel się nimi w komentarzach!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!