Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Już wiem, co jutro zrobię do kawy – To ciasto rozpływa się w ustach. Chwilka roboty i gotowe

Do przygotowania tego ciasta nie będzie Ci potrzebny nawet piekarnik. Każdy kto lubi eksperymentować ze smakami i znajdować nowe kombinacje, koniecznie powinien spróbować tego przepisu.

Ciasto to jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe dzięki obecności suszonych moreli i suszonych śliwek oraz ze względu na niską zawartość cukru w składnikach. Jeśli chcesz, możesz dodać również inne suszone owoce, a także orzechy. W każdym przypadku na pewno okaże się pyszne.

Składniki:

  • 200 g herbatników (lub sucharków np. z rodzynkami)
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 85 g masła
  • 360 g twarogu
  • 250 g śmietany 30%
  • 80 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Zmiel drobno w blenderze herbatniki, śliwki, morele i orzechy. 70 g masła wymieszaj z 70 g czekolady. Rozpuść mieszaninę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Do zmielonych wcześniej składników dodaj stopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj. W efekcie powinna powstać mokra czekoladowa masa. Dodaj do śmietany cukier i odstaw na 1 minutę. Weź osobną miskę i zalej w niej wodą żelatynę. Wymieszaj i pozostaw do czasu, aż spęcznieje.

Śmietanę z cukrem ubijaj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj twarożek i ubijaj dalej, aż mieszanka stanie się gładka. W kuchence mikrofalowej rozpuść żelatynę. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki śmietany i wymieszaj. Powstałą mieszaninę dodaj do reszty śmietany, ubijając cały czas wszystko mikserem do momentu, aż uzyskasz gładką masę.

Weź formę i wyłóż ją folią spożywczą. Ułóż w niej ciasto, kładąc naprzemiennie cienką warstwę czekolady i warstwę śmietany. Ostatnią warstwę powinna tworzyć warstwa z herbatnikami. Wierzch ciasta przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotuj polewę do ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj 50 g czekolady, 15 g masła oraz 2 łyżki mleka, a następnie rozpuść wszystko w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Powstałą polewą polej wierzch ciasta i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto wyjmij z formy i przełóż na talerz do serwowania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.