Zapiekanka ziemniaczana z mięsem: Smakuje wybornie – Teraz piekę ją tylko w ten sposób.

W tej wersji zapiekanka ziemniaczana smakuje wybornie. Przygotowana z mięsem i na bazie kwaśnej śmietany, gwarantuje doskonałą konsystencję, smak, a przede wszystkim zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Danie sprawdza się zarówno na obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Spróbuj i zaskocz swoich towarzyszy nowym przepisem!

Potrzebne składniki:

  • 800 g wołowiny mielone
  • 2 kg ziemniaków
  • kwaśna śmietana
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pierz do smaku
  • olej

Proces przygotowania:

Obraną i oczyszczoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją do miski razem ze zmielonym mięsem i przyprawami, następnie całość wymieszaj.

Jednocześnie ugotuj ziemniaki, mogą być zarówno obrane, jak i w skórce (w przypadku młodych). Dodaj do nich masło i mocno rozgnieć na gładką masę.

Przyprawione mięso podsmaż na patelni, po kilku minutach dodaj do niego 70 g koncentratu pomidorowego. Możesz delikatnie podlać całość wodą, wówczas mięso będzie bardziej delikatne.

Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej taką, z odczepianymi bokami. Natłuść ją olejem i wyłóż spód ziemniakami.

Kolejną warstwę zrób z mięsa, starannie rozprowadzając je po całości foremki. Zrób niewielkie otwory drewnianą szpatułką, a następnie posmaruj wierzch śmietaną.

Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz danie około 45 minut, aż uzyska odpowiedni, rumiany kolor. Opcjonalnie możesz posypać wierzch startym żółtym serem, dzięki czemu zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!