Wyśmienite bułeczki. Przepis jest prosty, gdyż w prostocie mieści się piękno – nie zajmuje więcej więcej niż 20 minut.
Prosty przepis na aromatyczne serowo ziołowe bułeczki. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie i jako przekąska podczas imprezy. Wykwintny smak porwie każdego łasucha.
Składniki :
- 120 g jogurtu;
- 60 ml wody;
- 50 ml oleju słonecznikowego;
- 1 białko jajka;
- 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 350 g mąki pszennej;
- 25 g masła miękkiego;
- żółtko + 1 łyżeczka oleju (do wysmarowania wypieku);
- sezam do posypania;
- serek topiony +zioła do nadzienia.
Przygotowanie:
Przygotuj czystą i suchą miskę. Włóż do niej kolejno jogurt, wodę, olej, białko, sok z cytryny, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
Czas na dodanie miękkie masła i wyrobienie ciasta na gładką masę. Przygotowane ciasto odłóż na minimum 10 minut aby odpoczęło – przykryj je bawełnianą ściereczką.
W czasie oczekiwania zajmij się nadzieniem do bułeczek składających się z serka topionego i ulubionych ziół. Oba składniki dokładnie wymieszaj i rozgnieć widelcem.
Ciasto wyjmij z lodówki i uformuj na długi wałek. Podziel go na równe części, tak aby z każdej z nich można było uformować małe bułeczki. Każdą kulkę rozwałkuj albo rozgnieć na płaski placek.
Natnij go do połowy i nałóż nadzienie. Następne zawiń i uformuj bułeczkę.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką z żółtka i oleju. Możesz dodatkowo posypać sezamem.
Comments are closed.