Te udka z kapustą, to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w mgnieniu oka.

Udka z kapustą, to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Przepis na takie udka jest niebywale prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy.

A efekt? Tego dania po prostu trzeba spróbować.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 30 g masła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej słonecznikowy i sos adżika (zamiennie pasta paprykowa bądź pomidorowa).

Udka myjemy i dzielimy na dwie części. Tak przygotowane mięso nacieramy naszą marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Kiedy udka się chłodzą przygotowujemy resztę składników dania. Drobno posiekaną kapustę przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w półpierścienie cebulę.

Całość solimy i polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy składniki ręką.

Tak przygotowaną kapustę układamy w rękawie do pieczenia. Na kapuście układamy nasze udka z kurczaka. Między kurczaka układamy pokrojone masło.

Związujemy rękaw do pieczenia. Całość układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Udka z kapustą pieczemy około 45 minut. Następnie przecinamy rękaw i wkładamy do piekarnika aż skórka będzie złocista. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!