Przepyszne zrazy z przepisu babci – Ich smak powali każdego. Nie jadłam nigdy lepszych.

Kto powiedział, że zrazy mają być tylko wołowe? Fakt, mogą być, ale nie muszą.

Równie smaczną i szybszą w przygotowaniu jest także roladka wieprzowa, przywodząca na myśl pachnące obiady z babcinego domu, od którego łza kręci się w oku.

Dodatkowym atutem wieprzowiny jest jej unikalny smak, który świetnie komponuje się ze słodką nutą owoców takich jak: śliwki, brzoskwinie czy pomarańcze.

Jeśli do tak przyrządzonych zrazów, dodamy puree ziemniaczane, kaszę lub ryż stworzymy znakomite i sycące drugie danie. Do dzieła!

Co potrzebujesz:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego,
  • 1 opakowanie twardego sera (pojemność ok. 130 g),
  • 2-3 kiszone ogórki (średniej wielkości),
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) soku z cytryny,
  • Przyprawy do smaku: szczypta soli i pieprzu.

Zrazy wieprzowe krok po kroku:

Pod bieżącą wodą płuczemy mięso i osuszamy np. papierowym ręcznikiem. Wieprzowinę kroimy na równe kawałki i, podobnie jak w przygotowaniu kotletów schabowych, rozbijamy je tłuczkiem. Plastry mają być bardzo cieniutkie.

Kolejno dodajemy do nich przyprawy – oprószamy pieprzem i zraszamy cytrynowym sokiem. Teraz mięso musi się odstać – najlepiej ok. pół godzinki. To dobry czas na pokrojenie ogórków kiszonych, najlepiej w ćwiartki. Ser również rozdrabniamy – np. na nieduże paseczki bądź kosteczkę.

Po upłynięciu wyznaczonego czasu, zabieramy się do dalszego przyprawiania wieprzowiny. Na początek każdy plaster solimy, potem dodajemy do nich kolejno po kawałku – ćwiartkę ogóreczka i plasterek sera. Umieśćmy je na samym brzegu mięsa, aby później łatwiej było uformować z niego zgrabne roladki.

Teraz rolujemy! Żeby nasze zrazy się nie rozpadły, owińmy je nitką i wzmocnijmy drewnianymi wykałaczkami.

Przyszła kolej na podsmażenie naszych roladek na patelni z odrobiną oleju, tak aby pięknie się zarumieniły. Tak przygotowane zrazy przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Teraz nasze mięso już tylko musi się upiec.

Wystarczy włożyć je do nagrzanego piekarnika na 180 ° C i poczekać cierpliwie przez… 12 minut! Szybko, łatwo i przyjemnie – a smakuje? Oczywiście, jak u babci!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!