Włoska szarlotka z jednej miski: Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Przygotuj w kilka minut i do piekarnika

Szukasz pomysłu na proste do wykonania ciasto, które jednocześnie zachwyci wszystkich Twoich znajomych, zarówno smakiem jak i aromatem?

Spróbuj upiec włoską szarlotkę! Poniżej znajdziesz przepis, którego wykonanie zajmie ci zaledwie kilka minut a efekty będą zdumiewające!

Do wykonania włoskiej szarlotki będziesz potrzebować następujących składników:

  • 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • masło (100 gram)
  • cukier (250 gram)
  • cukier waniliowy (wystarczy 1 opakowanie)
  • jajka (2 średnie)
  • mąka pszenna (100 gram)
  • mleko (100 mililitrów)
  • proszek do pieczenia (połowa opakowania)
  • nieco soku z cytryny

Jabłka należy dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki. Dodatkowo ćwiartki kroimy w cienkie plastry. Po pokrojeniu jabłka skrop sokiem z cytryny.

Ciasto na szarlotkę powinno być jak najbardziej gładkie.

W tym celu wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieść w misce oraz delikatnie i starannie wymieszaj ze sobą, aż do otrzymania doskonałego ciasta bez żadnych grudek. Blachę do pieczenia posmaruj masłem, posyp mąką i włóż do niej pokrojone wcześniej jabłka. Zalej ciastem.

Szarlotkę należy piec w piekarniku w 180 stopniach, przez około 45 minut. Po upieczeniu szarlotkę możesz przyozdobić cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!