Piekielnie dobre żeberka czosnkowe serwowane z pysznym sosem: sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki niej są wyjątkowo soczyste

Każdy z nas od czasu do czasu lubi spróbować jakieś potrawy w nieco innym wydaniu.

Z tego względu chcę dziś wam zaproponować żeberka czosnkowe. Tutaj marynata jabłkowa łączy się z przyprawami i keczupem co sprawia, że to danie w mig staje się niesamowitym przysmakiem. Poniżej przepis.

Do przygotowania żeberek potrzebujesz:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych,
  • 100g musu jabłkowego,
  • 100g keczupu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2kg brązowego cukru,
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie żeberek:

Na początku przygotuj marynatę.

W misce wymieszaj mus jabłkowy z keczupem, cukrem, sosem sojowym, sokiem z połowy cytryny, pieprzem, papryką słodką i cynamonem.

Do dużej miski przełóż umyte i osuszone żeberka, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pozostaw mięso w marynacie na około 30 minut.

Po tym czasie ułóż żeberka na blaszce i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 220 stopni przez 50 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze około 40 minut, aż mięso będzie miało złoty kolor.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!