Ta szarlotka pochodzi z Włoch. Miękkie ciasto, kwaśne nadzienie – wszystko, co kocham.

Dziś przedstawiamy jako jeden z wariantów dla tych którzy kochają szarlotkę rustykalne włoskie ciasto. To ciasto jest pachnące i delikatne, miękkie w środku. Jednym słowem – jest doskonałe. Podziel się przepisem z przyjaciółmi i poczęstuj gotowym ciastem swoich kolegów!

Pozwól wszystkim cieszyć się smakiem włoskich wypieków, nawet jeśli wizyta w tym słonecznym kraju to tylko marzenie. Do dzieła!

Składniki

  • Mąka pszenna 180 g
  • Jabłko 4 sztuki
  • Żółtka 2 sztuki
  • Cukier 140 g
  • Masło 50 g
  • Mleko 125 ml
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Sól szczypta

Przygotowanie

1. Odłóż na potem 3 łyżki cukru. Ubij żółtka z resztą cukru, aż całkowicie się rozpuści.

2. Roztop masło. Gdy trochę ostygnie, dodaj 1/2 masła do mieszanki jajek i cukru, wymieszaj. Po dodaniu mleka wszystko dobrze wymieszaj.

3. Do tej masy dodaj jeszcze mąkę pszenną, a następnie proszek do pieczenia. Mieszaj, aż cała masa będzie gładka.

4. Weź blaszkę do pieczenia. Dla włoskiego ciasta jest idealna okrągła. Przykryj jej dno pergaminem i wylej gotowe ciasto na wierzch.

5. Obierz owoce. Pokrój je w plastry i po prostu włóż do formy na gotowe ciasto.

6. Wymieszaj pozostały cukier i masło i posmaruj nim jabłka.

7. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C Włóż blachę z ciastem na 35 minut. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!