Danie, które na stałe zastąpi chleb na twoim stole. Niesamowicie prosty i bardzo smaczny.

Kto by pomyślał, że połączenie zwykłego ciasta i szczypiorku może dać tak wspaniałą przekąskę!

Warto przygotować te danie przynajmniej raz, aby się w nim zakochać. Rumiane, pachnące, chrupiące placuszki ze szczypiorkiem doskonale nadają się jako dodatek do lekkiej sałatki i pieczeni.

Można je podawać na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka lub wziąć ze sobą piknik czy do pracy.

SKŁADNIKI NA CIASTO (OKOŁO 12 SZTUK)

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • średniej wielkości pęczek szczypiorku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. Wsyp sól do przesianej mąki, wlej olej roślinny i wrzącą wodę. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, gdy masa ostygnie, wyrób z niej elastyczne ciasto i włóż do miski. Przykryj ją ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut.

2. Umyty szczypiorek drobno posiekaj, posól.

3. Ciasto rozwałkuj na warstwę o grubości około 3 mm. Posyp je równomiernie szczypiorkiem.

4. Dokładnie zwiń ciasto w rulon i pokrój w 12 kawałków.

5. Każdy kawałek przyciśnij do stołu dłonią i rozwałkuj wałkiem na małe placuszki o średnicy około 10 cm. Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możesz lekko posypać powierzchnię blatu mąką.

Są 2 opcje smażenia placuszków: z olejem lub bez. Ja osobiście smażę je na praktycznie suchej patelni, dodając kroplę oleju tylko na samym początku smażenia. Klasyczna opcja polega na smażeniu z dodatkiem umiarkowanej ilości oleju.

Niesamowicie prosty i bardzo smaczny przepis.

Farsz możesz zmienić np. na szynkę, ser, szpinak … Do dzieła!

Utrzymanie tego przepisu w tajemnicy przed przyjaciółmi to przestępstwo. Podziel się nim w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!