Zapiekanka gołąbkowa – szybka w przygotowaniu, pyszna, smaczna i syta. Hit w mojej kuchni

Gołąbki nie muszą być nudną potrawą. Poniżej prezentujemy przepis na wyjątkowo smaczną, sytą oraz szybką do przygotowania zapiekankę gołąbkową.

Pozwoli ona zjeść coś naprawdę pysznego. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą:

  • 3/4 główki kapusty
  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • pół litra rosołu
  • pół kilograma pieczarek
  • 1/10 litra przecieru pomidorowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • mąka
  • sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek

Jak przygotować?

Przygotowanie zapiekanki gołąbkowej jest bardzo proste. Przede wszystkim kapustę należy poszatkować i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Następnym krokiem jest gotowanie ryżu przez około 7 minut i wymieszanie go z pokrojoną cebulą.

Ryż z cebulą należy wymieszać z mięsem. Do tej mieszanki należy dodać przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek. Następnie trzeba wziąć naczynie żaroodporne i wyłożyć je wygotowaną kapustą. Całe naczynie powinno zostać wypełnione na przemian kapustą i mięsem.

Do mięsa należy dodawać przecier pomidorowy. Tak przygotowane danie trzeba piec w temperaturze 200 stopni przez około 1.5 godziny. Po około kwadransie od rozpoczęcia pieczenia do potrawy dolać rosołu, który zlać przed około 15 minut od końca pieczenia.

Rosół, który został użyty do pieczenia zapiekanki powinien zostać wykorzystany do wykonania sosu pieczarkowego. Posiekaną cebulę podsmażyć wraz z łyżką maska i pieczarkami. Taką mieszankę trzeba wymieszać z rosołem.

Po dodaniu przypraw i mąki otrzymamy bardzo ciekawy sos. Wymieszać z zapiekanką i podawać. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!