Zrób tą pyszną zapiekankę warzywną i zachwyć przyjaciół przy wspólnym spotkaniu.

To bardzo proste i smaczne danie! Jest dobre, ponieważ daje nieskończoną przestrzeń dla kulinarnych eksperymentów: wystarczy zmienić zestaw składników i sposób krojenia produktów .

Co może być lepszego niż soczyste, kolorowe warzywa w stylu prowansalskim z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina!

Zapiekane warzywa w piecu z serem – lekki i nieskomplikowane danie, którym zachwycisz przyjaciółmi przy wspólnym spotkaniu!

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 100 g sera
  • 20 g bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cukinia, bakłażan i pomidory, dokładnie opłucz i pokrój na plastry o grubości 0,5 cm.

2. Pokrój jedną połowę sera na cienkie plasterki, a drugą zetrzyj na tarce.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż warzywa pionowo na przemian bakłażan, pomidor, cukinia i plastry sera.

3. Przygotuj sos: zmieszaj 2 łyżki oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, posiekany czosnek i świeżą bazylię.

4. Wlej pachnący sos na warzywa i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180-stopniach.

Wyjmij warzywa, posyp je tartym serem i piecz przez kolejne 5 minut. Możesz dodatkowo posypać bazylią. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!