Mannik „Zebra” z kefirem – Zachwyci każdego swoim wyglądem oraz cudownym smakiem.

Zebra to ciasto, które większości osób kojarzy się z dzieciństwem! Wypieki z kaszy manny zawsze wzbudzały dobre skojarzenia ze względu na swą puszystość i niezwykły smak. Kolejną zaletą zebry jest jej nietypowy czarno-biały wygląd!

Składniki:

  • szklanka kaszy manny;
  • szklanka mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki kefiru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 90 gram masła;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • łyżeczka oleju słonecznikowego;
  • do smaku: ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy kefir, wsypujemy mąkę, kaszę i sodę, a następnie dokładnie mieszamy. Odkładamy na ok. 20-30 minut, a w tym czasie masło łączymy z jajkami, cukrem i wanilią. Na koniec łączymy obydwie mieszanki i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich należy dosypać kakao i dokładnie wymieszać aż uzyska się jednolitą konsystencję.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem słonecznikowym. Na tak przygotowane naczynie wlewamy na zmianę ciemne i jasne ciasto. Formujemy je w taki sposób, aby uzyskać kształt zebry lub wykałaczką układamy wzór pajęczyny.

W taki sposób przygotowane ciasto należy piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jego gotowość można kontrolować wykałaczką. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!