Zebra to ciasto, które większości osób kojarzy się z dzieciństwem! Wypieki z kaszy manny zawsze wzbudzały dobre skojarzenia ze względu na swą puszystość i niezwykły smak. Kolejną zaletą zebry jest jej nietypowy czarno-biały wygląd!
Składniki:
- szklanka kaszy manny;
- szklanka mąki pszennej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 2 szklanki kefiru;
- 3 łyżki kakao;
- 90 gram masła;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- łyżeczka oleju słonecznikowego;
- do smaku: ekstrakt waniliowy.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy kefir, wsypujemy mąkę, kaszę i sodę, a następnie dokładnie mieszamy. Odkładamy na ok. 20-30 minut, a w tym czasie masło łączymy z jajkami, cukrem i wanilią. Na koniec łączymy obydwie mieszanki i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich należy dosypać kakao i dokładnie wymieszać aż uzyska się jednolitą konsystencję.
Blachę do pieczenia smarujemy olejem słonecznikowym. Na tak przygotowane naczynie wlewamy na zmianę ciemne i jasne ciasto. Formujemy je w taki sposób, aby uzyskać kształt zebry lub wykałaczką układamy wzór pajęczyny.
Comments are closed.