Jak zrobić klopsiki do zupy, aby nie rozpadały się i były delikatne pyszne w smaku. Robię więcej i mrożę

Aromatyczne klopsiki to idealny dodatek do różnego rodzaju zup.

Najlepiej smakują z mieloną wołowiną, dzięki niej również idealnie utrzymują swój kształt i się nie rozpadają. Jeśli jej nie lubisz możesz użyć mięso kurczaka lub wieprzowiny. Zrobione klopsiki są bardzo delikatne i mięciutkie. Świetną opcją jest fakt, iż można je zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili wystarczy je tylko ugotować.

Składniki:

  • wołowina mielona 450 g
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki 2 łyżeczki
  • cebula w proszku 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,25 łyżeczki

Jeśli nie posiadać cebuli w proszku i bułki tartej, w zamian możesz użyć posiekanego świeżego warzywa i kaszy manny.

Przygotowanie:

Przygotuj duże naczynie, a w nim wymieszaj mięso z dodatkiem bułki tartej. Następnie dołącz lekko ubite jajko. Wszystko dobre wymieszaj, tak aby powstała jednorodna konsystencja.

Dodaj cebulę, suszone zioła oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj, a po tym możesz już przejść do formowania klopsików. Aby je uformować musisz mieć lekko zwilżone ręce, gdyż w innym przypadku mięso będzie się przyklejać.

Gotowe klopsy możesz zamrozić lub dodać do zupy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!