Zobacz jak zrobić bardzo oryginalne ciasto. Zaskocz swoich gości – bardzo łatwe wykonanie.

Przedstawiamy wam bardzo oryginalny przepis na ciasto które swoim wyglądem przypomina futro lamparta. Samo wykonanie nie jest bardzo trudne.

Oto co potrzebujecie na ciasto do foremki o wymiarach 11cm x 20cm:

  • 375 g mąki
  • 35 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła o temperaturze pokojowej

Dodatkowo by przygotować ciasto w kolorze jasno brązowym: 15 g kakao w proszku oraz 10 g mleka

By przygotować ciasto ciemno brązowe: 6g ciemnego kakao w proszku, 5 g mleka

Sposób przyrządzenia: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże oraz mleko. Miksujemy na niskich obrotach aż ciasto jest gładkie Dodajemy masło, mieszamy dokładnie.

Sposób przyrządzenia: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże oraz mleko. Mi

Odważamy 320 g ciasta i przenosimy do innego czystego pojemnika, zostawiamy aż zwiększy objętość 2 razy. Do pozostałej części ciasto dodajemy kakao i mleko, miksujemy dokładnie – jeśli potrzeba można mieszać ciasto ręcznie aż kolor będzie równomierny.Odważamy 205 g ciasto w kolorze jasno brązowym, odkładamy na bok, a do pozostałego ciasta dodajemy ciemne kakao i mieszamy bardzo dokładnie.

Odważamy 320 g ciasta i przenosimy do innego czystego pojemnika, zostawiamy aż z

Pozostawiamy aż wyrośnie Dzielimy ciasto jasno brązowe na 2 części po 38 g (duża kulka) i 5 części po 25 g. Ciasto ciemno brązowe dzielimy na 2 porcje po 36 g (duża kulka) i 5 x 23 g. Ciasto bez kakao dzielimy na 2 porcje po 55 g (duża kulka) i 4 x 40 g. Formujemy kulki z każdej porcji ciasta.W razie potrzeby wagę porcji można delikatnie zmodyfikować

Pozostawiamy aż wyrośnie Dzielimy ciasto jasno brązowe na 2 części po 38 g (duża

Używając wałka do ciasta rozwałkujemy ciasto jasno brązowe na płaski kawałek o długości takiej jak nasza foremka.

Używając wałka do ciasta rozwałkujemy ciasto jasno brązowe na płaski kawałek o d

Ciasto ciemno brązowe formujemy w kształt długiego wałeczka, wkładamy go na ciasto jasnobrązowe i owijamy.

Ciasto ciemno brązowe formujemy w kształt długiego wałeczka, wkładamy go na cias

Ciasto bez kakao rozwałkowujemy tak by zmieściło się na nim ciasto brązowe.

Ciasto bez kakao rozwałkowujemy tak by zmieściło się na nim ciasto brązowe.

Owijamy ciasto brązowe, ciastem bez kakao. Powtarzamy to dla wszystkich kuleczek ciasta

Owijamy ciasto brązowe, ciastem bez kakao. Powtarzamy to dla wszystkich kuleczek

Delikatnie rolujemy ciasto tak by wydłużyło się dwukrotnie. Powtarzamy ze wszystkimi porcjami ciasta.

Delikatnie rolujemy ciasto tak by wydłużyło się dwukrotnie. Powtarzamy ze wszyst

Przecinamy ciasto na pół

Przecinamy ciasto na pół

Układamy ciasto w przygotowanej foremce. Odkładamy by wyrosło i zwiększyło objętość o 100% (około godzina)

Układamy ciasto w przygotowanej foremce. Odkładamy by wyrosło i zwiększyło objęt

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 min. W razie potrzeby należy dostosować długość pieczenia i/lub temperaturę. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z formy i suszyć na kratce.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 min. W razie potrzeby należy dost

 

 

Smacznego!

Zdjęcia pochodzą z: NASI LEMAK LOVER
Tekst pochodzi z: smaczne.to

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!