To delikatne, szybkie w przygotowaniu ciasto skradło uwagę gości w moim domu. Obłędnie pyszne <3

Wyjątkowo nieskomplikowane, delikatne ciasto, które swym wyglądem i smakiem potrafi zadziwić niejednego konesera słodyczy.

Problem ze zdobyciem składników? Nic z tych rzeczy! Wszystko co potrzebne dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Zatem jeśli po tym krótkim wstępie czujesz się przekonany do dalszej zabawy z pieczeniem, zapraszam Cię do lektury!

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g kakao
  • 3 łyżki mąki

Krem:

  • 250 g margaryny
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 10 łyżek cukru

Pianka:

  • kakao do posypania
  • 500 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

Na początek musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie naszą masę ubijamy na sztywno, międzyczasie dosypując cukier.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wsypujemy do jednego naczynia, a następnie mieszając dodajemy stopniowo do ubitej masy z jajek. Teraz musimy przygotować blachę. Zalecam taką z wysokimi brzegami.

Wkładamy do niej papier do pieczenia, po czym wykładamy na niej naszą wymieszaną całość. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut.

Międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy budyń, żółtka, mleko, cukier oraz uprzednio przesianą przez sito mąkę, cały czas mieszając.

Mieszamy tak do czasu, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Po tym odstawiamy ją do ostygnięcia. Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na koniec nakładamy bitą śmietanę i posypujemy kakao.

Gotowe! Proste i smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!