Tak przygotowane leniwe pierogi z pewnością zasmakują całej rodzinie. Palce lizać

Leniwe pierogi to danie, które większość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa. Są pyszne, słodkie i rozpływają się w ustach – z pewnością zasmakują całej rodzinie. Przedstawiamy prosty przepis na ich wykonanie.

Potrzebne składniki

  • pół kilograma twarogu
  • 1 lub 2 jaja
  • 2 do 3 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 do 1,5 szklanki mąki
  • odrobina soli
  • opcjonalnie śmietana do smaku

Aby przygotować pierogi, musimy najpierw utrzeć twaróg przez sito, a następnie dodać do niego jaja, cukier, rozpuszczone masło i sól. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy, a następnie całość zagniatamy.

Deskę wysypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które następnie kroimy na dwie równe części. Każdą z nich rolujemy tak, by powstał długi, lecz wąski wałek z ciasta. Spłaszczamy przygotowane ciasto i kroimy je na małe kawałki.

Wodę solimy i gotujemy do wrzenia. Gdy już się zagotuje, powoli wkładamy do niej kolejne pierogi i czekamy kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać możemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub owocami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!