Uwielbiam tak przygotowane batony twarogowe. 5 min i gotowe.

Ten smak i zapach przywołuje najpiękniejsze kulinarne wspomnienia z dzieciństwa. Przepyszna przekąska o delikatnej konsystencji, która przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym smakoszom. Oto przepis na słodkie, twarogowe batoniki w smażonej odmianie!

Takie smakołyki uwielbiają dzieci i dorośli – starszym pokoleniom często kojarzą się one z dzieciństwem i rodzinną kuchnią. Jak przygotować pyszne batoniki twarogowe, które z pewnością znikną z talerza w pięć minut?

Do przygotowania batoników potrzebujesz:

  • 300 g twarogu (najlepiej chudego bądź półtłustego)
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżkę śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do dekoracji)

Proces przygotowania batoników:

Zacznij od przygotowania twarogu do batoników – przetrzyj go w taki sposób, by usunąć wszystkie grudki. Jeżeli Twój twaróg jest mokry, warto otworzyć go i odstawić na moment.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!