Pikantna kapusta marynowana – – idealna surówka do obiadu. Moja rodzina ją uwielbia.

Kapusta jest jednym z najtańszych a jednocześnie najchętniej spożywanych warzyw. Poza gotowaniem czy duszeniem, nadaje się idealnie na kiszonki i marynaty.

Większość z nas uwielbia kapustę kiszoną i uważa ją za nieodłączny składnik niedzielnych, tradycyjnych obiadów. Jeśli również uwielbiasz kapustę i masz ochotę na jej spróbowanie w nowej odsłonie, to ten przepis na pikantną kapustę marynowaną jest właśnie dla ciebie.

Składniki:

  • 2 kg kapusty białej (może być młoda)
  • 4 duże marchewki
  • 1 papryczka chili
  • 4 duże ząbki czosnku

Na marynatę przygotuj:

  • 1 l wody
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleju

Przygotuj warzywa. Poszatkuj kapustę, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj kapustę z marchewka. Czosnek i papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki.

W odpowiednim do marynowania naczyniu (może być to duży szklany słój, ale pojemnik plastikowy również się nadaje) układaj warstwami kapustę z marchewką i czosnek z papryczką chili.

Przygotuj marynatę

Zagotuj w garnku wodę z przyprawami. Zdejmij z ognia, dodaj ocet i olej. Wymieszaj. Gotową marynatą zalej kapustę w naczyniu.

Dociśnij, kładąc na kapuście spodeczek obciążony jakimś ciężkim przedmiotem (może być na przykład kamień). Wstaw do lodówki. Kapusta jest gotowa do spożycia po 24 godzinach.

W lodówce możesz ją przechowywać nawet kilka tygodni – jednak z całą pewnością zniknie dużo szybciej. Pikantna marynowana kapusta jest naprawdę pyszna. Spróbuj koniecznie!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!