Pyszne delikatne domowe, cytrynowe ciasto. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

To domowe ciasto cytrynowe rozpływa się w ustach i znika z talerza w mgnieniu oka. 

Jeśli uwielbiasz cytrynowy smak i aromat to jest to idealne ciasto dla Ciebie. W dodatku jest proste w przygotowaniu i niedrogie. Idealnie nadaje się jako poczęstunek do kawy czy herbaty.

Wierzch ciasta można polać  lukrem, nada to mu ładniejszego wyglądu i jeszcze lepszego smaku.

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 280 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • kandyzowane owoce – wedle gustu

Polewa:

  • 120 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    woda – według potrzeb

Przygotowania:

Ubijać jaja z cukrem za pomocą miksera w misce przez 2-3 minuty. Do miski dodać miękkie masło, skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia z cukrem waniliowym i ubić, tak by powstała gładka masa.

Do takiej masy można dodać kandyzowane owoce w takich ilościach jakie się lubi, następnie wymieszaj. Przygotować formę o średnicy 24 cm, wyłożyć ją pergaminem, nalać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st C przez 40 -50 minut. Po schłodzeniu ciasta przełożyć je do innego naczynia.

Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i wodą. Dokładnie wymieszać.

Lukrem polać ciasto. Poczekaj aż stwardnieje. Tak przygotowane podać na stół. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!