Domowe ptasie mleczko – dla Pań dbających o figurę. Jedz nawet codziennie i nie martw się o kilogramy

Deser, który nie będzie problemem nawet dla kogoś kto ma dwie lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie.

Ptasie mleczko to jeden z najbardziej lubianych słodkich deserów. A jeśli możesz przygotować go sam smakuje dwa razy bardziej i przede wszystkim nie będzie szkodził twojej sylwetce.

Składniki:

  • 1l kefiru;
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego;

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozcieńczamy w wodzie i odstawiamy na ok 25-35 minut. Następnie na maleńkim ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy mieszaninę do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kefir razem ze śmietaną i cukrem oraz cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Nie przerywając ubijania dodajemy żelatynę pamiętając, żeby dodawać ją cienkim strumieniem.

Całość ubijamy jeszcze przez kolejne 4-5 minut. Gotową masę przenosimy do kwadratowej formy i wkładamy do lodówki na 3 do 6 godzin.

Po upływie kilku godzin kroimy deser na porcje i polewany czekoladą.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!