Kiedy spróbowałam pierwszy raz tego pysznego sernika, musiałam zrobić go znajomym. Super prosty przepis

Dziś w dziale ciasto na niedzielę coś szybkiego i prostego – serniczek. W dodatku nie zwyczajny, bo z kawałkami czekolady oraz malinami, a całość na kruchym spodzie z ciasteczek. Ma wszystkie cechy dobrego ciasta: jest smaczny, łatwy i szybki do przygotowania. Przepis zaczęrpnęliśmy z bloga: relaxtime.pl

Spód można przygotować dzień wcześniej, więc jedyne, na co będzie trzeba poświęcić czas, to upieczenie, które trwa 80 minut (ale wtedy przecież można zająć się już czymś innym)

Z poniższych składników wychodzi ciasto na blasze o średnicy 19 cm. Pieczemy bez termoobiegu.

Spód:

  • 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników (około 20 sztuk)
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao (gorzkiego)

Herbatniki mielimy w blenderze (można rozdrobnić ręcznie, jak się ma czas i ochotę) na piasek i dodajemy do nich kakao. Rozpuszczamy masło na ogniu i wlewamy do ciastek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ze zmielonych ciastek przekładamy do formy i ugniatamy dokładnie (najlepiej szklanką), żeby równo pokrywała całe dno. Na czas przygotowania masy sernikowej wkładamy blachę z wyłożonymi ciastkami do lodówki.

Masa sernikowa:

  • 250 g malin
  • 60 g dowolnej czekolady (mogą być gotowe kropelki czekoladowe)
  • 500 g sera na sernik
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy

fot:relaxtime.pl

Czekoladę siekamy drobno.Umyte maliny odkładamy do lekkiego osuszenia. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na masę sernikową oprócz czekolady i malin i krótko miksujemy (tylko do momentu, aż składniki się połączą).

Następnie wrzucamy do masy posiekaną czekoladę i mieszamy ją delikatnie szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód z herbatników i układamy na niej maliny  dziurką do dołu. Można kłaść jedna obok drugiej lub w dowolny wzór; ilość zależy od upodobań. Ciasto pieczemy 80 minut. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a potem wstawiamy do lodówki.

Ciekawostka! Podczas pieczenia sernika na dno piekarnika można wstawić naczynie do zapiekania wypełnione wodą. Dzięki parującej wodzie sernik będzie delikatniejszy, bardziej puszysty i kremowy.

Z podanej foremki można wykroić 9 porcji, z których każda ma około 320 kalorii. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!