Kiedy nadchodzi jesień i robi się trochę chłodniej, zaczyna się czas eksperymentowania w kuchni. Ciepłe kolacje, obiady, przekąski i aromatyczne, pyszne ciasta to jedne z częściej serwowanych jesienią dań.
Podczas jesiennych zakupów na targach i w marketach, bez problemu można kupić świeże warzywa i owoce. Oczywiście te, na które jest akurat sezon. Jednym z owoców, na które jest sezon jesienią, są jabłka.
Szarlotka, a w zasadzie deser jabłkowy „Trzy szklanki to cudowny wypiek z dużą ilością jabłek. Do jego przygotowania warto wykorzystać kwaskowe jabłka, tak, aby efekt końcowy nie był za słodki. Ciasto jest bardzo aromatyczne, więc podczas pieczenia z pewnością będzie pięknie pachnieć w całym domu.
Składniki na deser „Trzy szklanki”:
- 130 g mąki pszennej
 - 160 g kaszy manny (waniliowej lub zwykłej)
 - 180 g białego lub trzcinowego cukru
 - 10 g cukru wanilinowego
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 5 jabłek
 - 30 g masła
 - 3/4 szklanki mleka
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - cukier puder (do smaku)
 
Przygotowanie:
Mieszamy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier (biały lub trzcinowy) i cukier wanilinowy. Mleko wlewamy do szklanki lub garnuszka i podgrzewamy, jednocześnie rozpuszczając w nim masło. Jabłka myjemy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Owoców nie obieramy, ścieramy je razem ze skórką.
Starte jabłka skrapiamy cytryną i mieszamy. Bierzemy tortownicę, formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i wykładamy je papierem do pieczenia. Następnie, na dnie układamy jedną trzecią suchej mieszanki. Na suchych składnikach układamy jedną trzecią startych jabłek.
Następnie ponownie robimy warstwę suchą, jabłkową, suchą i jabłkową. Efektem końcowym będą trzy warstwy suchych składników i trzy warstwy owoców. Ułożone warstwy zalewamy mlekiem z masłem. Drewnianym szpikulcem przebijamy ciasto w różnych miejscach (na całą jego wysokość), aby mleko wsiąknęło w każdą warstwę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-50 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
			
Comments are closed.