Pyszne nadziewane kotleciki z mielonego kurczaka. Ślinka cieknie na sam widok. Sprawdzony przepis

Masz już dość klasycznych schabowych, bo po prostu Ci się przejadły? Mam dla Ciebie świetną alternatywę, jaką są pyszne nadziewane kotlecik z mielonego kurczaka.

Daję słowo, że jeśli raz spróbujesz tego smacznego dania, będzie ono częstym gościem na Twoim domowym stole. Z pewnością zasmakuje nie tylko członkom Twojej rodziny, ale także i znajomym. Dużym atutem jest to, iż potrawa komponuje się właściwie z każdą przystawką.

Bez problemu możesz podać ją z frytkami, ziemniakami, czy chrupiącą sałatką. Po prostu istny raj dla podniebienia. Aby przygotować te pyszny kotleciki będziesz potrzebował niniejszych składników:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła
  • 100 g twardego sera
  • 300 ml oleju roślinnego do smażenia
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka (ja użyłam swoich ulubionych przypraw podanych w sposobie przyrządzania)
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Jeśli nie masz możliwości zakupu gotowego mięsa mielonego, zajmie Ci to trochę więcej czasu, niż standardowo, jednak nie ma co martwić się na zapas. Mięso, które masz przemiel przez maszynkę z dodatkiem cebuli oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Całość wymieszaj.

Dodatkowo masło pokrój w kostkę i umieść w zamrażarce. Przy okazji zetrzyj kostkę sera na tarce o niewielkich oczkach oraz zabierz się za siekanie koperku. Następnie przygotuj się za wyrabianie ciasta. Połącz ze sobą 2 jajka oraz 2 łyżki soku z cytryny.

Na to wszystko dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki papryki, kurkumy i czosnku granulowanego, a następnie dobrze wymieszaj. W dalszym etapie dodaj 2 łyżki mąki pszennej i kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia. Na to wszystko dochodzi jeszcze ćwierć szklanki wody.

Resztka pszennej mąki, która pozostała, będzie potrzebna do obtoczenia mięsa, przez samym smażeniem. Z masy mięsa odrywaj niewielkie kawałki oraz uformuj z nich placki. W centralnej części umieść kawałek masła, który wcześniej został obtoczony w koperku i startym serze, a następnie całość zamknij.

Gotowego kotleta obtocz w mące i wcześniej zrobionym cieście oraz umieść na gorącym oleju. Mięso smaż z obydwu stron na średnim ogniu do czasu, aż osiągną złocisty kolor. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!