Ciasto mandarynkowe to bardzo ciekawy, nieskomplikowany a przede wszystkim szybki deser. Przepis.

Ciasto mandarynkowe jest nie tylko wyjątkowe w smaku i wyglądzie, ale również bardzo łatwe w wykonaniu.

 Z pewnością zadowoli każde podniebienie oraz świetnie nada się jako deser do kawy czy herbaty. Będzie prosto, aromatycznie i ,przede wszystkim, smacznie.

Potrzebne składniki:

  • 2 średnie mandarynki
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2-3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g roztopionego masła do ciasto 
  • 25g roztopionego masła do polewy
  • 0,5 saszetki cukru waniliowego
  • 125 ml mleka

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier zwykły oraz waniliowy, sól i roztopione wcześniej masło. Wszystko razem ubijamy.

Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki. Mandarynki obieramy i układamy na górze ciasta. Masło roztapiamy i polewamy z wierzchu, a następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest na pewno upieczone.

Jeśli okaże się, że ciasto jest gotowe wówczas wyjmujemy je z piekarnika i na koniec posypujemy cukrem pudrem. Takim sposobem ciasto mandarynkowe jest gotowe do spożycia.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!