Ciasto „Rafaello” na herbatnikach

Oj długo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie 🙂 Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 200 g wiórek kokosowych +
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 paczka herbatników


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

Tradycyjnie:

  • żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym
  • dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę
  • pozostałe mleko zagotować z resztą cukru
  • do wrzącego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę
  • gotować cały czas mieszając aż pojawi się struktura budyniu
  • odstawić do ostygnięcia
  • miękkie masło ucierać do puszystości
  • dodawać stopniowo masę budyniową
  • na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać

Thermomix:

  • żółtka, cukier, mąki i mleko wkładamy do naczynia miksującego – gotować czas 7 min/ temp 70 st/obr 2-3
  • ostudzić
  • dodać masło i mieszać – czas 3 min / obr 4 – pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe

Kolejne kroki już takie same:

  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • dno blaszki wyłożyć herbatnikami
  • na herbatniki wyłożyć 1/3 masy
  • następnie powtarzamy czynność jeszcze dwa razy – kończymy masą
  • na całość wysypujemy wiórki kokosowe
  • wstawić na noc do lodówki

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!